Harynczorka – zupa śledziowa z kartoflami.

Harynczorka to śląska potrawa z okolic Wodzisławia – była i jest podawana najczęściej w okresie Wielkanocy ( w Wielki Piątek).

W innych rejonach Polski nazywana zupą lub wodą śledziową.

Składniki:

– 0,5 kg solonych matiasów ( filetów śledziowych )
– 1 duża cebula
– 2 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– pieprz czarny mielony, cukier, trochę domowej jarzynki lub vegety
– 2-3 łyżki octu spirytusowego
– 0,5 l słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ( około 2-3 godziny ), następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę lub paski.

Do 1 l wody dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę vegety – gotować wszystko 10-12 minut.

Odstawiamy z palnika i przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz octem.

Dodajemy śmietanę, ale najpierw mieszamy ją ze szklanką wcześniej gotowanej gorącej wody z garnka.

Wszystko ponownie mieszamy i do zupy wkładamy pokrojone śledzie – próbujemy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze pieprzem, cukrem i octem – nie solimy.

Podajemy na ciepło lub zimno z ugotowanymi kartoflami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.