Drobiowe jajka galaretki.

Składniki:

– 3 średniej wielkości udka drobiowe ( ugotowane )
– 1 większa ugotowana marchewka
– pół puszki kukurydzy
– ćwiartka czerwonej papryki
– 1 litr bulionu
– żelatyna

Podane składniki starczyły na 17 szt.

Można użyć innych dowolnych składników.

Sposób przygotowania:

W pustych wydmuszkach ( skorupkach ) po jajkach wycinamy z jednej strony większy otwór i należy je sparzyć wrzątkiem oraz wysuszyć. Wydmuszki ( skorupki ) odkładamy zapakowane w foliowe lub papierowe woreczki, żeby się nam nie zabrudziły, aż nazbieramy większą ilość. Przed samym wypełnieniem składnikami zaklejamy taśmą spód każdej wydmuszki.

Nakładamy po kolei do wydmuszek ( skorupek ) drobno pokrojone w kostkę składniki z listy lub inne ( według własnego pomysłu ) na wysokość 3/4 i zalewamy gorącym bulionem zmieszanym z żelatyną. Po zastygnięciu przechowujemy w lodówce – obieramy ze skorupek przed samym podaniem.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.