Pieczarki z cebulą w śmietanie.

Składniki:

– 800 g pieczarek
– 2 duże cebule
– 400 ml śmietany 18 lub 30 %
– 60 g masła ( 2 duże łyżki )
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy w plasterki lub dowolne kawałki i wrzucamy na patelnię dolewając na początek kilka łyżek wody. W między czasie obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i solimy.

Jak z pieczarek wyparuje woda to dodajemy masło i po 2 minutach cebulę. Wszystko razem smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem czarnym, solą i pieprzem ziołowym.

Po usmażeniu wkładamy całość do garnka i zalewamy śmietaną – dusimy, aż sos zgęstnieje często mieszając.

Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki.

 

6 komentarzy

    1. W zależności od świeżości pieczarek różnie bywa z tym puszczaniem wody i czasami to trochę trwa, a nie chcę żeby mi się przypiekły na samym początku. Ja zawsze dodaję kilka łyżek wody, która i tak odparuje, ale każdy może robić po swojemu 🙂

  1. Ja dodaje jeszcze pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i do smaku jeszcze mage i imbir. Podale z makaronem. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.