Sos chrzanowy na zimno.

Polecam do gotowanych jajek, wędlin oraz mięs na zimno.

Składniki:

– tarty świeży chrzan lub ze słoiczka w ilości według własnych preferencji
– 4 jajka
– 200 g ukwaszonej śmietany
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki perłowych cebulek marynowanych
– 100 g małych korniszonów lub ogórków konserwowych
– słoiczek pieczarek marynowanych ( około 120 g )
– pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Cebulki perłowe, korniszony (ogórki konserwowe) oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę i odsączamy z płynu na sitku.

Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorupek i dzielimy na żółtka i białka.

Żółtka ucieramy widelcem dodając sok z cytryny, a następnie mieszamy je ze śmietaną i dodajemy majonez oraz drobno pokrojone białka i wszystko ponownie mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojone korniszony, pieczarki i cebulkę perłową oraz chrzan (osobiście dałem odciśnięty z płynu chrzan ze słoiczka w ilości około 100 g i 2 łyżki świeżego tartego).

Przyprawiamy całość pieprzem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

2 komentarze

  1. Narobiłaś mi ochoty, a dawno nie robiłam 🙂 Ja daję słoiczek cały chrzanu od Krakusa i jest na ostrość idealny. Chyba w weekend zrobię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.