Sałatka chrzanowa z jajkami, żółtym serem, szynką drobiową, selerem oraz ogórkami konserwowymi.

Składniki:

– chrzan świeży lub ze słoiczka ( ilość w zależności od indywidualnym preferencji smakowych )
– 8 jajek
– 150 g dowolnego żółtego sera
– 150 g szynki drobiowej ( może być pieczona, gotowana lub wędzona )
– słoiczek selera konserwowego ( po odsączeniu 160 g )
– 200 g ogórków konserwowych
– mała puszka kukurydzy ( po odsączeniu 140 g )
– majonez
– musztarda miodowa ( polecam z firmy “Roleski” na miodzie gryczanym )
– pół pęczka szczypiorku
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu trzemy je na tarce z dużymi oczkami.

Ogórki konserwowe kroimy w drobna kostkę i na sicie odciskamy z wody. Seler konserwowy również odciskamy z płynu na sicie i kroimy. Kukurydzę odsączamy z płynu.

Ser żółty trzemy na tarce z dużymi oczkami lub kroimy w małe słupki, szynkę drobiową kroimy w paski lub kostkę oraz kroimy szczypiorek.

Wszystkie składniki wkładamy do większej miski i dodajemy na początek 100 g chrzanu ze słoiczka ( odciśniętego z płynu ) lub 2 łyżki startego świeżego.

Mieszamy całość, dodajemy 2 łyżeczki musztardy miodowej, 2 łyżki majonezu, przyprawiamy pieprzem solą i ponownie wszystko mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze chrzan pod własny smak.

Sałatka ma mieć przewodni smak chrzanowy, ale jeżeli ktoś nie lubi chrzanu to może oczywiście go pominąć. Dodajemy wtedy sam majonez lub mieszamy go z jogurtem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.