Smażony boczek wieprzowy.

Składniki:

– 1 kg surowego boczku wieprzowego
– smalec wieprzowy
– domowa jarzynka lub vegeta, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Boczek myjemy, osuszamy, przyprawiamy z obu stron jarzynką ( vegetą ) i smażymy na patelni lub w garnku, na dużej łyżce smalcu.

Smażymy pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony i podlewamy gorącą wodą na wysokość 2 cm – przykrywamy i dusimy od czasu do czasu przewracając.

Jak woda wyparuje to przyprawiamy boczek papryką słodką i obsmażamy po kilka minut z obu stron na rumiano.

Całkowity czas smażenia zależy od grubości boczku ( około 60-70 minut ) – jak woda za szybko odparuje to możemy w trakcie duszenia dolać jeszcze niewielką ilość.

Możemy jeść taki boczek od razu na ciepło z chrzanem lub musztardą i do tego pieczywo lub po wystygnięciu schładzamy go w lodówce i kroimy w cienkie plasterki, a następnie podajemy z sosem wielkanocnym, musztardą, chrzanem lub ćwikłą.

 

3 komentarze

  1. Boczuś wyszedł znakomicie. Jadałem taki kiedyś i zawsze mi smakował. Nie wiedziałem jak go zrobić:) Pana przepis jest przejrzysty i tym samym zrozumiały. Przynajmniej dla takiego amatora gotowania i pieczenia jak ja:):)

    1. Dziękuję za miły komentarz i najważniejsze, że przepis się przydał i boczek smakował – pozdrawiam Darek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.