Smażona pieczeń z indyka.

Składniki:

– 1,4 kg fileta z indyka
– słodka papryka, jarzynka domowa lub vegeta
– olej

Sposób przygotowania:

Filet z indyka płuczemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy  domową jarzynką lub vegetą i smażymy w garnku na oleju (pod częściowym przykryciem).

Jak włożymy indyka na rozgrzany olej to od razu dolewamy gorącą wodę na wysokość około 3 cm. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu przewracając indyka na każdą stronę. W między czasie dolewamy jeszcze wodę – całkowity czas duszenia i smażenia to około 90-100 minut.

Po około 75 minutach duszenia nie dolewamy już wody i czekamy, aż nam całkowicie odparuje.

Kiedy zostanie sam tłuszcz posypujemy indyka słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na rumiany kolor – przy przewracaniu fileta dodajemy jednak za każdym razem po kilka łyżek, żeby nasz indyk się za szybko nie spalił.

Gotową pieczeń kroimy na cienkie plasterki dopiero po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Natomiast jeżeli chcemy wykorzystać pieczeń do sosu to możemy ją kroić już po 60 minutach od upieczenia. 

Pieczone mięso indyka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin.

Na pozostałym tłuszczu możemy zrobić od razu sos pieczeniowy lub zalewamy go niewielką ilością gorącej wody i co jakiś czas mieszamy, żeby się rozpuścił, a następnie przelewamy do pudełka i po wystygnięciu chowamy do zamrażarki – przyda się do zrobienia sosu pieczeniowego.

Przepis na jasny sos pieczeniowy poniżej:

Jasny sos pieczeniowy z cebulą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.