Gotowany wędzony boczek wieprzowy.

Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna domowa, gotowana wędzonka, która z powodzeniem może zastąpić na stole kupne wędliny. W moim domu rodzinnym gotowany boczek był od zawsze kiedy moja pamięć sięga i nie wyobrażam sobie bez niego świąt oraz rodzinnych uroczystości.

Składniki:

– 1,5 kg wędzonego boczku wieprzowego
– sól
– liście laurowe, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy na pół, wkładamy do większego garnka i zalewamy zimną wodą tak żeby zakrywała boczek na 2 cm. Pomimo, że boczek jest słony to dodajemy do gotowania 2 płaskie łyżeczki soli – cała sól i tak zostanie w wodzie po ugotowaniu, a boczek nie będzie wcale za słony. Dodajemy również 3 listki laurowe oraz 6 kulek ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu około 45 – 50 minut pod częściowym przykryciem od czasu do czasu przewracając boczek.

Po ugotowaniu boczek wyciągamy na talerz, studzimy, pakujemy w srebrną folię i przechowujemy w lodówce ( jeden kawałek możemy sobie zamrozić ). Kroimy boczek na plasterki w poprzek dopiero na drugi dzień jak już jest dobrze schłodzony – oczywiście można również jeść na ciepło zaraz po ugotowaniu, ale akurat mi osobiście bardziej smakuje na zimno.

Polecam zamiast wędlin na chleb lub osobno z chrzanem, ćwikłą lub musztardą. Boczek idealnie sprawdza się na jajecznicę.

Zawszę kupuje większy kawałek i potem jeden po ugotowaniu zamrażam na zapas. W sklepach można kupić boczek wędzony parzony, ale ugotowany w domu jest zdecydowanie lepszy w smaku.

Po gotowaniu boczku zostanie nam wywar, który możemy wykorzystać do gotowania żuru ( żurku ), kartoflanki lub grochówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.