Królik w sosie śmietanowym.

Składniki:

– jedna tuszka królika
– 0,5 l śmietany 18 % do sosów
– masło, olej
– domowa jarzynka lub vegeta, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól
– mąka pszenna

Sposób przygotowania:

Królika dzielimy na porcje – w internecie można znaleźć wiele filmów jak rozebrać tuszkę królika ( szyjkę razem z żeberkami proponuje zostawić sobie na rosół ).

Podzielone części królika nacieramy solą i zostawiamy w spokoju na 2 godziny.

Do dużego garnka ( chodzi o średnicę garnka ) wlewamy 1/3 szklanki oleju i dodajemy 2 łyżki masła, a następnie wkładamy tyle kawałków królika oprószonego jarzynką (vegetą), żebyśmy mogli swobodnie je obracać. Wlewamy gorącą wodę na wysokość 3 cm i dusimy pod przykryciem obracając mięso co jakiś czas. Dusimy, aż woda wyparuje i mięso się lekko usmaży. Jeżeli woda wyparuje, a mięso królika jest nadal dosyć twarde to dolewamy znów wodę i dusimy, aż zmięknie.

Czasami trafi się starsza sztuka, która ma twardsze mięso – możemy wtedy wydłużyć czas duszenia już po włożeniu mięsa do sosu.

Jeżeli nie zmieści się nam cały królik to musimy po usmażeniu pierwszej partii wyciągnąć ją, dolać ponownie wodę i włożyć drugą partię mięsa.

Wyciągamy z garnka całe usmażone mięso do miski, a na bazie pozostałego tłuszczu robimy sos.

Wlewamy 0,8 l gorącej wody, która jak zacznie się gotować rozpuści nam cały przypalony tłuszcz, następnie wlewamy przez sitko cały czas mieszając 0,5 l śmietany zmieszanej z 2 płaskimi łyżkami mąki. Doprowadzamy sos często mieszając do zagotowania i wkładamy mięso.

Jeżeli mięso po wstępnym duszeniu było już miękkie to wystarczy dodatkowo razem z sosem gotować na małym ogniu około 15 minut doprawiając dodatkowo sos pieprzem ziołowym i słodką papryką.

Jeżeli mięso nie było całkowicie miękkie to dusimy je dłużej, aż zmięknie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.