Jajka faszerowane pieczarkami.

Składniki:

– 10-12 jajek
– 250 g pieczarek
– masło
– majonez, ketchup
– sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół – wybieramy żółtka.

Pieczarki trzemy na dużych oczkach i dusimy do czasu wyparowania całej wody.

Dodajemy łyżkę masła i smażymy kilka minut przyprawiając pieczarki pod koniec solą i czarnym pieprzem.

Żółtka jajek gnieciemy, dodajemy pieczarki i trochę majonezu, a następnie przyprawiamy pieprzem ziołowym i całość dobrze mieszamy.

Farsz wkładamy z powrotem do białek, które układamy na sosie tatarskim.

Gotowe faszerowane jajka możemy posypać słodką papryką i przyozdobić ketchupem lub drobno posiekanym szczypiorkiem.

Poniżej dwie propozycja na sos tatarski:

Sos tatarski z szynką do jajek.

Sos tatarski z jajkami i szczypiorkiem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.