Drożdżowy ślimak z makiem i białym serem.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy:
———————————

– 50 g świeżych drożdży
– 200 ml mleka
– 2 łyżeczki mąki pszennej
– 2 płaskie łyżeczki cukru
– 80 g masła

Ciasto:
————–

– 500 g mąki pszennej tortowej typ 450 + 2 łyżki do wyrabiania ciasta
– 1 jajko
– 100 g cukru
– 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo na nadzienie:
——————————————

– 350 g gotowej masy makowej z puszki
– 40 g orzechów włoskich i laskowych
– 1 łyżka naturalnego miodu

– 200 g białego sera lub gotowego, zmielonego na serniki ( polecam “Mój ulubiony” z Wielunia )
– 25 g masła
– cukier waniliowy ( mała paczka 16 g )
– 2 szczypty cukru cytrynowego ( Dr. Oetker )

Lukier:
————-

– 100 g cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody
– 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

W wysokim garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy – dodajemy pokruszone drożdże, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy i odkładamy zaczyn do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko, wyrośnięty zaczyn i wszystko mieszamy. Następnie wyrabiamy nasze ciasto na stolnicy lub blacie kuchennym dodając trochę mąki, żeby się nie kleiło. Wyrobione ciasto wkładamy do miski wysypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 60 minut w ciepłe miejsce – ciasto wizualnie ma podwoić swoją objętość.

W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie.

Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, miód i wszystko mieszamy.

Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy oraz cytrynowy i całość dokładnie ucieramy na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto zbijamy pięścią, żeby je odgazować. dzielimy na trzy równe części i z każdej po dodatkowym wyrobieniu robimy wałeczek długości około 35 cm, Następnie każdą część należy rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie ( 2/3 masy makowej i 1/3 masy serowej ) i zwinąć w roladę, zaklejając jej końce.

Wkładamy każdą roladę do formy wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem od spodu, formując ślimaka.

Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy ślimaka do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190-200 C ( góra – dół ) około 30-35 minut bez termo obiegu na drugim stopniu od dołu piekarnika.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie, a po wystudzeniu polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.