Karbonatki z twarogiem.
Karbonatki to małe roladki z mielonego mięsa wieprzowego, wołowego i twarogu.
Potrawa kiedyś była częstym gościem na śląskich i czeskich stołach, a obecnie jest już trochę zapomniana.
Z podanych proporcji powinno nam wyjść około 18 szt.
Składniki dla 4-6 osób (w zależności od apetytu):
– 400 g łopatki wieprzowej
– 200 g wołowiny
– 200 g półtłustego twarogu
– jajko
– 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
– sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
– bułka tarta
– smalec lub olej
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy, dodajemy jajko, przetarty na tarce lub metalowym sicie twaróg, posiekaną pietruszkę i wszystko wyrabiamy ręcznie.
Jeżeli masa będzie zbyt luźna to dodajemy trochę bułki tartej lub kaszy manny.
Przyprawiamy masę solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.
Formujemy niewielkie karbonatki o podłużnym kształcie, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na smalcu lub oleju.
Usmażone odsączamy na papierowych ręcznikach.
Dodaj komentarz