Karbonatki z twarogiem.

Karbonatki to potrawa, która kiedyś często gościła na śląskich i czeskich stołach – obecnie już trochę zapomniana.

Z podanych proporcji powinno nam wyjść około 18 szt.

Składniki dla 4-6 osób (w zależności od apetytu):

– 400 g łopatki wieprzowej
– 200 g wołowiny
– 200 g półtłustego twarogu
– jajko
– 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
– sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
– bułka tarta
– smalec lub olej

Sposób przygotowania:

Mięso mielimy, dodajemy jajko, przetarty na tarce lub metalowym sicie twaróg, posiekaną pietruszkę i wszystko wyrabiamy ręcznie.

Jeżeli masa będzie zbyt luźna to dodajemy trochę bułki tartej lub kaszy manny.

Przyprawiamy masę solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.

Formujemy niewielkie karbonatki o podłużnym kształcie, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na smalcu lub oleju.

Usmażone odsączamy na papierowych ręcznikach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.