Pyzy kartoflane.

Składniki:

– 2 kg kartofli przed obraniem
– 8 kopiatych łyżek skrobi ziemniaczanej lub 6 łyżek skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki mąki kukurydzianej 
– sól

Sposób przygotowania:

600 g obranych ze skórki kartofli gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i studzimy. Resztę kartofli po obraniu trzemy na tarce z małymi oczkami, odciskamy na sicie, a płyn zlewamy do miseczki. Po kilku minutach płyn znad osadu wylewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy z powrotem do gotowanych i tartych kartofli.

Dodajemy pół łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto – można do masy dodać od razu ilość skrobi podanej wyżej w przepisie lub jeżeli komuś nie chce się odmierzać to proponuję zrobić jak z kluskami śląskimi. Wyrównać masę w misce i wybrać czwartą część, a na to miejsce wsypać skrobię, żeby była mniej więcej na równi z masą ( tak jak na zdjęciach ).

Osobiście użyłem 6 kopiatych łyżek skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki mąki kukurydzianej.

Wszystko jeszcze raz wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi lepimy kulki o średnicy około 4 cm podsypując je skrobią ziemniaczaną, żeby się nie kleiły do stołu lub talerza.

Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie około 6-7 minut od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Jak pyzy wypłyną na wierzch i zaczną się gotować to zmniejszamy płomień palnika.

Pyzy polecam podać z podsmażoną na maśle cebulką, stopioną słoninką, boczkiem, pieczarkami z cebulką lub jako dodatek do mięs z sosami.

 

4 komentarze

Pozostaw odpowiedź ER Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.