Sałatka z ogórkami, papryką palermo, selerem naciowym, cebulą oraz sosem czosnkowym.

Składniki dla 4-6 osób:

– 600 g dowolnych sałat ( można wykorzystać gotowe mieszanki )
– 2-3 łodygi selera naciowego w zależności od wielkości
– 1 długi ogórek szklarniowy
– 1 cebula czerwona
– 1 większa lub 2 mniejsze papryki palermo – można zamiennie użyć ramiro lub zwykłą paprykę czerwoną
– 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– 2 łyżki majonezu
– 3-4 ząbki czosnku
– sól

Sposób przygotowania:

Z jogurtu, majonezu i roztartego czosnku robimy sos czosnkowy, który przyprawiamy solą.

Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do niej obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, cebulę czerwoną, pokrojony w ćwierć lub pół plasterki seler naciowy i pokrojoną w paseczki paprykę. Dodajemy sos czosnkowy, mieszamy i podajemy na stół.

Można do sałatki dodać również kukurydzę z puszki w ilości 2-3 łyżek. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.