Kartoflanka na boczku.

Składniki na około 6 – 6,5 l zupy:

– 1,8 kg kartofli (po obraniu ze skórki)
– 4 średnie marchewki
– por, 2 średnie pietruszki
– 6-7 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe 
– 1 mały seler ( może być razem z nacią )
– 700 g wędzonego boczku, 3 większe kiełbasy polskie surowe – mogą być pieprzowe 
– majeranek, pieprz czarny mielony, sól, jarzynka domowa lub vegeta, maggi

Sposób przygotowania:

Kartofle po obraniu ze skórki kroimy w większą kostkę, natomiast marchew w słupki.

Boczek gotujemy na małym ogniu w 4,5 l wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych (około 40 minut ), a następnie wyciągamy go, zbieramy z wody szumowinę i dolewamy tyle wrzątku ile ubyło podczas gotowania.

Kiełbasę w między czasie gotujemy osobno w drugim garnku.

Po częściowym przestudzeniu boczek razem z ugotowaną kiełbasą kroimy w mniejszą kostkę i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu.

Do wody po gotowaniu boczku dodajemy 1 łyżkę soli, 1 łyżkę jarzynki, por, obrany seler z nacią i pietruszkę.

Po ponownym zagotowaniu wody dodajemy pokrojone kartofle i marchewki.

Jak kartofle i marchewka będą miękkie to wyciągamy por, seler oraz pietruszkę, a następnie dodajemy boczek z kiełbasą i przyprawiamy zupę suszonym majerankiem (minimum 2 łyżki) oraz pieprzem i maggi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.