Kapusta kiszona zasmażana na smalcu ze skwarkami. Składniki dla 4 osób: – 800-900 g kiszonej kapusty – 2 średnie cebule – 3 łyżki z górką smalcu ze skwarkami – 1-2 łyżki pokrojonego koperku – mąka pszenna – liście laurowe. ziele angielskie – pieprz czarny mielony, kminek mielony, miód, sól Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy 2-3 liście laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego i gotujemy do miękkości (około 40 minut). Po ugotowaniu odcedzamy kapustę (wody nie wylewamy) i kroimy ją. Na dużej patelni roztapiamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę, którą smażymy aż będzie miękka. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy zasmażkę – po kilku minutach wlewamy pół szklanki wywaru z gotowania kapusty i dodajemy pokrojoną kapustę. Wszystko razem podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy pokrojony koperek i jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta to podlewamy jeszcze wodą. Na koniec kapustę przyprawiamy dodając łyżkę miodu, kminek i pieprz według własnego smaku. Inne wersje zasmażanej kapusty znajdziesz w kategorii “warzywne dodatki”. Zobacz wpisy Previous PostPrażone nerkowce.Next PostSmażone udko z kurczaka, odsmażane kartofle oraz kiszona kapusta zasmażana na smalcu ze skwarkami. 27 marca 2019 Darek Śląskie smaki, Warzywne dodatki Leave a comment
Dodaj komentarz