Sałatka pieczarkowa z konserwowymi ogórkami oraz szynką.
Składniki:
– 1,2 kg pieczarek – 350 g ogórków konserwowych – 250 g cebuli po obraniu – 1 duża i jedna mała – 200 g ulubionej szynki w plasterkach lub kawałku – 3 ząbki czosnku – jogurt naturalny typu greckiego – musztarda, majonez – sól, pieprz czarny mielony, ostra mielona papryka – masło
Sposób przygotowania:
Większą cebulę kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy na plasterki (jak są brzydkie to obieramy wcześniej ze skórki). Na patelni smażymy na maśle do miękkości pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy całość, aż odparuje woda. Dodajemy wtedy posiekany i posolony czosnek i wszystko razem smażymy kilka minut (możemy dodatkowo dać trochę masła). Na koniec doprawiamy solą oraz mielonym pieprzem i całość studzimy.
Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i odsączamy z soku na sitku. Szynkę i mniejszą cebulkę również kroimy w kostkę.
Do większej miski wkładamy wystudzone pieczarki, ogórki konserwowe, szynkę i świeżą cebulę. Całość mieszamy i dodajemy 2 łyżki z górką jogurtu, 1 płaską łyżkę ulubionej musztardy, 1 płaską łyżkę majonezu. Ponownie mieszamy doprawiamy pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.
Dodaj komentarz