Placek warstwowy z jabłkami.

We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.

Składniki:

– 1,5 kg jabłek po obraniu
– 2 szklanki z górką mąki pszennej tortowej 
– 5 dużych jajek
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka cukru – jak jabłka są słodkie to można dać mniej (3/4 szklanki) 
– 10-15 łyżek oleju rzepakowego

– opcja: olejek cytrynowy i rumowy po kilka kropli

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem (około 10 minut), dodajemy stopniowo mąkę i olej ciągle miksując –  jak ktoś chce to dodaje olejki.

Do całej masy wrzucamy 1,2 kg jabłek, mieszamy drewnianą łyżką i całość wylewamy na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę.

Wyrównujemy i na wierzch wykładamy resztę jabłek.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.

Ciasto po upieczeniu ( jak wystygnie ) możemy posypać cukrem pudrem.

Wymiary mojej blachy do pieczenia 39x26x4 cm.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.