We wszystkich moich przepisach jeżeli nie ma podanej wagi, a produkty odmierzam na szklanki to ma ona pojemność 250 ml.
Składniki:
– 1,5 kg jabłek po obraniu – 2 szklanki z górką mąki pszennej tortowej – 5 dużych jajek – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 szklanka cukru – jak jabłka są słodkie to można dać mniej (3/4 szklanki) – 10-15 łyżek oleju rzepakowego
– opcja: olejek cytrynowy i rumowy po kilka kropli
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem (około 10 minut), dodajemy stopniowo mąkę i olej ciągle miksując – jak ktoś chce to dodaje olejki.
Do całej masy wrzucamy 1,2 kg jabłek, mieszamy drewnianą łyżką i całość wylewamy na posmarowaną masłem i obsypaną mąką blachę.
Wyrównujemy i na wierzch wykładamy resztę jabłek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 60 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Ciasto po upieczeniu ( jak wystygnie ) możemy posypać cukrem pudrem.
Prosty, łatwy, smaczny
Uwielbiam 🙂
Dziękuję za komentarz – pozdrawiam 🙂