Grochówka na boczku z kartoflami i kiełbasą.

Składniki na 6,5 l zupy:

– 800 g łuskanego grochu ( połówki )
– 800 g wędzonego boczku
– 400 g kiełbasy (pikantna, majerankowa)
– 6 większych kartofli
– 3 średnie marchewki
– 2 duże cebule
– 3-4 ząbki czosnku
– mąka pszenna
– masło, smalec wieprzowy lub olej rzepakowy
– ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony, cząber, majeranek

– garnek 7 l

Sposób przygotowania:

Groch na 3 godziny przed gotowaniem należy wypłukać i zalać przegotowaną ciepłą wodą na wysokość 2 cm powyżej powierzchni.

Do garnka z zimną wodą ( około 4 l ) wkładamy boczek i dodajemy 4 listki laurowe oraz 6-7 kulek ziela angielskiego. Gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu około 40 minut i wyciągamy boczek do częściowego wystudzenia.

Nie dodajemy na początku gotowania soli, ponieważ wydłuży nam się wtedy czas gotowania grochu.

W między czasie zagotowujemy namoczony groch w garnku i dodajemy go razem z wodą do wywaru. Gotujemy około 30 minut i dodajemy pokrojone w kostkę kartofle oraz marchewkę.

Przestudzony boczek kroimy w kostkę, podobnie cebulę, a kiełbasę dowolnie w kostkę lub pół plasterki – czosnek siekamy.

Na patelni podsmażamy boczek (jeżeli wytopi się z niego mało tłuszczu to dodajemy łyżkę smalcu lub 3 łyżki oleju), a następnie dodajemy do smażenia po kolei cebulę, kiełbasę i czosnek.

Całą zawartość patelni dodajemy do garnka z zupą i na tej samej patelni robimy zasmażkę na maśle (50 g masła – 2 łyżki mąki), do której po przesmażeniu wlewamy 3-4 chochle grochówki. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy zasmażkę z powrotem do garnka.

Zasmażka oprócz zagęszczenia zupy daje nam dodatkowy smak i uwydatnia kremowość grochówki – jeżeli ktoś woli bez zasmażki to może ją pominąć.

Następnie uzupełniamy ubytek zupy podczas gotowania wrzątkiem i po ponownym zagotowaniu próbujemy czy groch jest już ugotowany – ja lubię jak jest rozgotowany.

Pod koniec gotowania przyprawiamy grochówkę pod własny smak solą, pieprzem, cząbrem oraz majerankiem.

Jeżeli lubisz bardzo gęstą grochówkę to wystarczy dodać więcej grochu – około 200 – 300 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.