Sałatka śledziowa z białą papryką, cebulą oraz suszonymi pomidorami w oleju.

Składniki:

– 700 g solonych śledzi ( matiasy )
– 1 większa lub 2 mniejsze białe papryki
– 3 średnie cebule
– 2 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów – możemy użyć gotowych suszonych pomidorów w zalewie olejowej z przyprawami
– olej rydzowy, lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno
– sos sojowy, przecier pomidorowy lub ketchup
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Pokrojone w kawałeczki suszone pomidory zalewamy ulubionym olejem ( około 125 ml – pół szklanki ) i odstawiamy na kilka godzin, żeby zrobiły się miękkie.

Jeżeli użyjemy gotowych suszonych pomidorów w zalewie olejowej to wystarczy je pokroić, a olej wykorzystać lub możemy użyć innego.

Matiasy płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą ( moczymy kilka godzin ) – następnie odlewamy wodę i znów płuczemy pod bieżącą zimną wodą.

Osuszamy filety na papierowych ręcznikach i kroimy dowolnie w paski, kawałki lub kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i przyprawiamy pieprzem natomiast paprykę kroimy w paseczki.

Do pokrojonych matiasów dodajemy paprykę, cebulę, suszone pomidory z olejem i wszystko mieszamy.

Dodajemy 2 łyżeczki dobrej jakości sosu sojowego, 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego lub ulubionego ketchupu i ponownie wszystko mieszamy.

Przekładamy do słoika i wkładamy na 24 godziny do lodówki, żeby sałatka nam się “przegryzła”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.