Sałatka śledziowa z białą papryką, cebulą oraz suszonymi pomidorami w oleju.
Składniki:
– 700 g solonych śledzi ( matiasy ) – 1 większa lub 2 mniejsze białe papryki – 3 średnie cebule – 2 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów – możemy użyć gotowych suszonych pomidorów w zalewie olejowej z przyprawami – olej rydzowy, lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno – sos sojowy, przecier pomidorowy lub ketchup – sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Pokrojone w kawałeczki suszone pomidory zalewamy ulubionym olejem ( około 125 ml – pół szklanki ) i odstawiamy na kilka godzin, żeby zrobiły się miękkie.
Jeżeli użyjemy gotowych suszonych pomidorów w zalewie olejowej to wystarczy je pokroić, a olej wykorzystać lub możemy użyć innego.
Matiasy płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą ( moczymy kilka godzin ) – następnie odlewamy wodę i znów płuczemy pod bieżącą zimną wodą.
Osuszamy filety na papierowych ręcznikach i kroimy dowolnie w paski, kawałki lub kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i przyprawiamy pieprzem natomiast paprykę kroimy w paseczki.
Do pokrojonych matiasów dodajemy paprykę, cebulę, suszone pomidory z olejem i wszystko mieszamy.
Dodajemy 2 łyżeczki dobrej jakości sosu sojowego, 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego lub ulubionego ketchupu i ponownie wszystko mieszamy.
Przekładamy do słoika i wkładamy na 24 godziny do lodówki, żeby sałatka nam się “przegryzła”.
Dodaj komentarz