Kapusta kiszona zasmażana na smalcu ze skwarkami.

Składniki dla 4 osób:

– 800-900 g kiszonej kapusty
– 2 średnie cebule
– 3 łyżki z górką smalcu ze skwarkami
– 1-2 łyżki pokrojonego koperku
– mąka pszenna
– liście laurowe. ziele angielskie
– pieprz czarny mielony, kminek mielony, miód, sól

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy 2-3 liście laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego i gotujemy do miękkości (około 40 minut).

Po ugotowaniu odcedzamy kapustę (wody nie wylewamy) i kroimy ją.

Na dużej patelni roztapiamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę, którą smażymy aż będzie miękka.

Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy zasmażkę – po kilku minutach wlewamy pół szklanki wywaru z gotowania kapusty i dodajemy pokrojoną kapustę.

Wszystko razem podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy pokrojony koperek i jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta to podlewamy jeszcze wodą.

Na koniec kapustę przyprawiamy dodając łyżkę miodu, kminek i pieprz według własnego smaku.

Inne wersje zasmażanej kapusty znajdziesz w kategorii “warzywne dodatki”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.