Flaczki wołowe.

Przepis na około 6,5 litra gotowej potrawy.

Składniki:

– 3 – 3,5 kg pokrojonych wołowych flaków
– 3 duże marchewki, 1 większy seler
– bulion warzywny, mięsny lub wywar z ugotowanej wędzonej kości –  około 3,5- 4 litry
– 2-3 listki laurowe, 5-6 kulek ziela angielskiego
– majeranek 1 czubata łyżka (można trochę więcej jak lubimy)
– gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka
– pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
– papryka słodka 1 łyżeczka
– maggi do smaku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pokrojone flaczki gotujemy po kilka minut zmieniając 3-4 razy wodę (zapach jest dosyć specyficzny podczas gotowania) – po ostatnim gotowaniu przepłukujemy flaczki.
Marchewkę i seler gotujemy osobno w nie osolonej wodzie, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (możemy również ugotować pietruszkę, ale osobiście nie dodaję do moich flaczków).

Opłukane flaczki zalewamy w garnku bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, dodajemy marchewkę oraz seler i po kilku minutach przyprawy ( gałka muszkatołowa, pieprz, papryka słodka, majeranek).

Gotujemy do czasu, aż flaczki będą miękkie – na koniec możemy jeszcze dodać koncentrat pomidorowy i doprawić maggi – ewentualnie jak ktoś chce mieć gęstszą konsystencję to może je zagęścić zasmażką z mąki i masła (osobiście nie zagęszczam). 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.