Drożdżowe ciasto na domową pizzę.

Składniki:

– 3 szklanki białej mąki pszennej lub orkiszowej – typ od 450 do 700
– 40 g świeżych drożdży
– 1 szklanka ciepłej wody
– pół szklanki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki cukru

– do odmierzania wykorzystano szklankę o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania:

Do garnuszka 1 l wlewamy olej, szklankę ciepłej wody, w której rozpuszczamy świeże drożdże oraz cukier i odstawiamy zaczyn na 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.

Do przesianej mąki dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto ręcznie na stolnicy lub blacie kuchennym podsypując sobie mąką, aż ciasto będzie elastyczne.

Następnie ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po wyrośnięciu ciasto zbijamy pięścią, wałkujemy i nakładamy na wysmarowaną olejem blachę z wyposażenia piekarnika.

Następnie nakłuwamy ciasto widelcem, odstawiamy na 10-15 minut i smarujemy ulubionym ketchupem, sosem pomidorowym lub śmietanowym oraz nakładamy dowolne składniki i ser.

Pieczemy bez termo obiegu (góra – dół) na drugim stopniu od dołu w temp. 190 C około 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.