Sos pomidorowy na bulionie.

Składniki:

– 850 ml bulionu warzywnego
– 120 g koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1/3 szklanki śmietany 18 %, 1/3 szklanki zimnej wody
– cukier, sól

Sposób przygotowania:

Do gorącego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i po zagotowaniu zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w zimnej wodzie zmieszanej ze śmietaną.

Gotujemy wszystko kilka minut i doprawiamy pod własny smak cukrem i solą.

2 komentarze

    1. Nie mam sprawdzonego typowego przepisu na sos do szparagów. Może dlatego, że w moim rodzinnym domu rzadko jedliśmy szparagi z sosami ( jak już to był to sos potrawkowy ), a najczęściej z bułka tartą przysmażona na maśle – pozdrawiam Darek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.