Zapiekane filety z kurczaka, z żółtym serem, pieczarkami i pomidorem.

Składniki:

– 4 mniejsze filety z kurczaka
– 400 g pieczarek
– 1 duża cebula
– 4 duże plasterki dowolnego żółtego sera
– 200 g sera królewskiego lub cheddara (w kawałku)
– 1-2 pomidory
– olej, masło

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i solimy, a pieczarki kroimy w plasterki.

Cebulę smażymy na maśle, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i razem smażymy przyprawiając pod koniec solą i pieprzem.

Ser w kawałku trzemy na dużych oczkach.

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić na plastry.

Filety z kurczaka po oczyszczeniu i umyciu osuszamy, a następnie kroimy je wzdłuż na pół, rozbijamy i przyprawiamy solą, papryką oraz pieprzem – smażymy z obu stron na oleju.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy usmażone filety i nakładamy na każdy połówkę plastra żółtego sera, pieczarki z cebulą, pomidory, które przyprawiamy szczyptą cukru i soli oraz na wierzch starty ser wymieszany ze słodką papryką.

Pieczemy bez termo obiegu w piekarniku, w temp. 200 stopni do czasu, aż ser na wierzchu nam się rozpuści i zarumieni ( około 15-20 minut ).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.