Hekele.
Hekele to śląska potrawa podawana w formie pasty z pieczywem i masłem (jajka i śledzie są wtedy mielone w maszynce do mielenia) lub sałatki (składniki pokrojone w kostkę), którą dawniej zazwyczaj jadano z ugotowanymi kartoflami. Czasami pastę sporządzano tylko z samych jajek i śledzi mielonych w maszynce.
Składniki:
– 300 g matiasów solonych ( 3 filety śledziowe )
– 4 ugotowane jajka na twardo
– 2 kiszone ogórki
– 1 średnia cebula
– musztarda, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie (przez 2 godziny), a następnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Następnie śledzie, ogórki, jajka i cebulę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski i dodajemy ulubioną musztardę w ilości pod własny smak (osobiście daję 1 łyżkę).
Przyprawiamy sałatkę ( pastę ) czarnym pieprzem mielonym, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Dodaj komentarz