Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami oraz dżemem z ogrodowych winogron.

Rozmiar blachy 36,25,6 cm, ale może być większa.

Składniki na ciasto:

– 3 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
– 6 żółtek
– 250 g margaryny Kasia lub masła
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki soli

Składniki na masę serową:

– 6 żółtek
– 1 kg mielonego białego sera
– cukier waniliowy ( 1 op. 16 g )
– 15 g cukru ze skórką pomarańczową ( 1 op. Dr Oetker )
– 1 szklanka cukru
– 160 g margaryny Kasia lub masła
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub paczka budyniu waniliowego
– duża puszka brzoskwiń

Osobno:

– 6 białek, sól, ocet winny lub sok z cytryny

Dodatkowo:

– 450 g dżemu z ogrodowych winogron lub inny gęsty dżem, powidła albo marmolada

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Najpierw kroimy nożem margarynę, a następnie mieszamy drewnianą łyżką z resztą składników – na koniec wyrabiamy ręką. Jeżeli ciasto będzie się źle wyrabiać (za twarde) to dodajemy łyżkę margaryny. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 50-60 minut.

Ucieramy mikserem w misce masę serową dodając najpierw margarynę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, cukier ze skórką pomarańczową, a następnie ser i mąkę ziemniaczaną lub paczkę budyniu.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę (pamiętamy o umyciu wcześniej i wytarciu do sucha mieszadeł w mikserze), na koniec ubijania wlewamy 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny.

Dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, a na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie i wszystko ponownie mieszamy drewnianą łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną (masłem) i obsypujemy mąką.

Na spód blachy ścieramy na tarce o dużych oczkach większy kawałek ciasta, a następnie wyrównujemy i nakładamy dżem, na który wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugi kawałek ciasta.

Pieczemy około 60-70 minut w temp. 180 C – bez termo obiegu.

Po upieczeniu wyłączamy i uchylamy drzwiczki piekarnika oraz zostawiamy w nim ciasto na 30 minut do wstępnego stygnięcia.

 

2 komentarze

    1. Ja robię różne – raz z owocami, a innym razem bez lub z rodzynkami, żeby się serniczek nie znudził. Zresztą serniki można robić na wiele sposobów. Udanych wypieków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.