Chrusty – faworki.

Składniki:

– 300 g mąki pszennej typ 450 + trochę do podsypywania przy wyrabianiu ciasta
– 6 żółtek ( temp. pokojowa )
– 2 łyżki masła ( temp. pokojowa )
– 3 łyżki śmietany 18% ( temp. pokojowa )
– 2 łyżki cukru pudru
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 łyżki spirytusu, wódki lub octu
– 2 kostki smalcu, 1 l oleju rzepakowego

– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy sól, cukier puder, żółtka, śmietanę, spirytus oraz masło.

Wyrabiamy dokładnie ręką ciasto i tłuczemy wałkiem, składamy i znów tłuczemy (powtarzamy to wiele razy), aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Gotowe ciasto można na chwilę schłodzić, a następnie podzielić je na 4 części.

Każdą część osobno wałkujemy i kroimy na podłużne prostokąty (8-10 x 4 cm), a następnie nacinamy po środku i jedną stronę przekładamy przez nacięcie tworząc kokardki.

Chrusty smażymy partiami z obu stron na gorącym tłuszczu ( olej + smalec ), aż do zarumienienia.

Po usmażeniu przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie po częściowym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.