Pierogi z kaszanką i podsmażoną cebulką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 50 sztuk.

Składniki i przepis na farsz:
========================

– 1 kg kaszanki
– 3 średnie cebule
– sól, pieprz czarny mielony 
– olej rzepakowy

– okrasa ( masło, cebula )

Sposób przygotowania farszu:

Cebulę kroimy w kostkę i solimy, a następnie smażymy na oleju do czasu, aż zmięknie.

Dodajemy obraną z jelita i pokrojoną na kawałki kaszankę i całość smażymy na małym ogniu około 10 minut przyprawiając pod własny smak solą i pieprzem.

Farsz odstawiamy do wystudzenia.

Składniki i przepis na ciasto:
=========================

– 400 g mąki pszennej + kilka łyżek na wyrabianie
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:

Do wody wlewamy olej, wsypujemy sól i mieszamy – wlewamy do miski z przesianą mąką i wszystko jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy.

Sposób przygotowania pierogów:

Z całości ciasta bierzemy 1/4 części, wałkujemy na placek, wykrawamy szklanką placuszki, na które nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy. Pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, żeby nam nie wyschły. Pozostałe kawałeczki ciasta po wykrawaniu dodajemy do reszty ciasta i wałkujemy kolejny placek.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch i ponownego zagotowania wody.

Pierogi, które nie zjemy na bieżąco polecam po ugotowaniu włożyć na kilkanaście sekund do miski z zimną wodą, a następnie odsączyć na sicie. Po chwili przełożyć je do większego naczynia, polać odrobiną oleju i przemieszać (nie będą nam się sklejały po wystygnięciu).

Pierogi podajemy z podsmażoną na maśle cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.