Rybno – jajeczne kotlety mielone.

Składniki:

– 1 kg ulubionych rybnych filetów bez skóry ( polecam mirunę lub dorsza )
– 9 jajek
– 1 średnia marchewka
– 1/2 małego selera
– pół pęczka pietruszki
– pół pęczka szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerstwa bułka
– mleko
– bułka tarta
– pieprz czarny mielony, sól
– olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Osiem jajek gotujemy na twardo, a bułkę namaczamy mleku.

Odmrożone lub świeże filety rybne, pokrojoną marchewką i seler oraz odciśniętą z mleka bułkę mielimy w maszynce.

Pietruszkę natkę siekamy drobno, a następnie dodajemy do zmielonej masy razem z surowym jajkiem i posiekanym czosnkiem.

Całość przyprawiamy solą, a następnie mieszamy i próbujemy surową masę rybną, czy jest odpowiednio słona.

Do masy rybnej dodajemy posiekany szczypiorek, drobno posiekane ugotowane jajka, a następnie przyprawiamy pieprzem i wszystko ponownie mieszamy.

Z masy formujemy kule, które obtaczamy w bułce tartej, uklepujemy na kotlety i smażymy na oleju, na małym ogniu.

Po usmażeniu kotletów na rumiany kolor odsączamy je z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.