Racuchy jabłkowe z dodatkiem serka waniliowego i jogurtu.

Składniki:

– 2 większe jabłka
– serek waniliowy ( 300 g )
– jogurt naturalny ( 100 g )
– mąka pszenna ( około 170-200 g )
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 jajko
– olej
– cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki lub na plasterki.

Jajko mieszamy z serkiem waniliowym, jogurtem, mąką oraz sodą na gładką masę (możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru jeżeli ktoś lubi słodsze racuchy).

Dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i smażymy na oleju małe placuszki.

Nie polecam smażyć dużych placków bo mogą się nam źle przewracać.

Gotowe racuchy polecam posypać cukrem i do popicia chłodne mleko.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.