Naleśniki orkiszowe zapiekane z sosem beszamelowym, kurczakiem, brokułem oraz pieczarkami.

Składniki na 10 szt:

– 1 większy filet z kurczaka
– 1 mały brokuł
– 400 g pieczarek
– 300 g żółtego sera ( królewski, cheddar ) lub innego ulubionego
– pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
– masło, olej

Sposób przygotowania:

Pieczarki trzemy na drobnych oczkach i smażymy na maśle – pod koniec jak woda wyparuje to przyprawiamy je pieprzem i solą.

Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka, solą i smażymy na oleju, a następnie odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Ser ( 100 g ) trzemy na drobnych, a ( 200 g ) na dużych oczkach.

Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować, a następnie wyciągamy i szybko wkładamy do miski z zimną wodą na 2-3 minuty.

Po odcedzeniu z wody różyczki brokułu kroimy na drobniejsze kawałki.

Wszystkie składniki ( z wyjątkiem drobno startego sera, który mieszamy osobno w misce ze słodką papryką ) łączymy ze sobą i nakładamy na 2/3 powierzchni naleśnika i zwijamy go w rulon.

Naleśniki wkładamy po 2 sztuki do foremek ( mogą być jednorazowe ), a następnie polewamy je sosem beszamelowym i posypujemy drobno startym serem wymieszanym wcześniej ze słodką papryką.

Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika góra-dół na 185-190 C i pieczemy bez termo obiegu około 30 minut.

Przepis na sos beszamelowy poniżej:

Sos beszamelowy na mleku.

Przepis na naleśniki ( placki ) poniżej:

Naleśniki orkiszowe – placki.

Na poniższych zdjęciach składniki na 20 szt.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.