Roladki wieprzowe z polędwiczek, nadziewane bundzem i pieczarkami w pomidorowym sosie z cebulą oraz boczkiem.

Składniki:

– 3 większe polędwiczki wieprzowe 
– 1 kg pieczarek
– bundz lub mozzarella około 180-200 g
– 3 puszki pomidorów bez skórek lub 2 passaty pomidorowe około 1,3 l
– 150 g boczku wędzonego
– 2 większe cebule
– 200 g śmietany 18 %
– pęczek pietruszki
– masło, smalec wieprzowy
– sól, pieprz czarny mielony

– 100 ml białego wytrawnego wina ( można pominąć )

Sposób przygotowania:

Polędwiczki kroimy na grubsze plastry, a następnie rozbijamy i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Końcówki polędwiczek również rozbijamy na bitki i przyprawiamy.

Smażymy z obu stron na maśle tyle kapeluszy pieczarek ile mamy przygotowanych rozbitych kawałków polędwiczek – pod koniec smażenia kapeluszy przyprawiamy je solą i pieprzem.

Resztę pieczarek kroimy w kostkę i smażymy osobno na maśle przyprawiając je również pod koniec pieprzem i solą.

Na każdy rozbity kawałek polędwiczki nakładamy plasterek sera oraz pokrojony jeden kapelusz pieczarki, a następnie zwijamy mięso w roladkę i spinamy szpikulcami, wykałaczkami lub obwiązujemy je nitką.

W szerokim garnku smażymy pokrojony w kostkę boczek – jeżeli jest mało tłusty to dodajemy smalec.

Po usmażeniu wyciągamy kawałki boczku, a na pozostały tłuszcz ( jak jest go mało to dodajemy łyżkę smalcu ) wkładamy roladki oraz końcówki rozbitego mięsa, które partiami przez chwilę obsmażamy z każdej strony, a następnie podlewamy wrzątkiem i dusimy pod częściowym przykryciem.

Możemy to również zrobić jednocześnie w dwóch garnkach.

Kiedy woda odparuje smażymy roladki do zarumienienia i wyciągamy je na talerz, a po częściowym wystudzeniu usuwamy szpikulce.

Do garnka z pozostałym tłuszczem wkładamy pokrojoną w pół plasterki cebulę, którą po chwili solimy i dolewamy szklankę wrzątku. Całość dusimy kilka minut i dodajemy podsmażone pieczarki i ponownie razem dusimy kilka minut.

Wlewamy zblendowane pomidory lub passatę i po kilku minutach gotowania wlewamy wino oraz dodajemy wcześniej podsmażony boczek.

Następnie kiedy sos ponownie nam się zagotuje wlewamy śmietanę i po chwili wkładamy roladki – na koniec dodajemy posiekany pęczek pietruszki.

Po kilku minutach gotowania przyprawiamy jeszcze sos pod własny smak – jeżeli jest zbyt gęsty to możemy przed przyprawieniem dolać trochę wrzątku.

Część roladek wraz z sosem możemy zamrozić w pojemnikach lub woreczkach strunowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.