Smażone zaguby podlaskie ( zawijasy nasutowskie ) dodatkowo okraszone podsmażoną cebulą.

Zaguby podlaskie to wierna kopia znanych od pokoleń i udokumentowanych w starych księgach “zawijasów nasutowskich” – nazwa pochodzi od wsi Nasutów na Lubelszczyźnie.

Farsz może być bez boczku z samą cebulą ( można wtedy wierzch okrasić podsmażonym boczkiem lub słoninką). Ciasto na zaguby robimy podobnie jak na pierogi.

Bardzo dobre odsmażane na drugi dzień.

Składniki na farsz oraz sposób przygotowania:

– 0,9 kg obranych kartofli ( sypkich ) – nie sałatkowych
– 250 g wędzonego boczku
– 2 średnie cebule
– pieprz czarny mielony, sól, majeranek, domowa jarzynka lub vegeta

Kartofle obieramy i trzemy na tarce z małymi oczkami (jak na placki kartoflane) – odciskamy z wody, którą przelewamy do miseczki i po odstaniu wylewamy, a skrobię, która się zebrała na dnie dodajemy z powrotem do tartych kartofli.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy, a następnie po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażymy (jeżeli boczek będzie mało tłusty to można dodać trochę smalcu).

Do usmażonego boczku i cebuli dodajemy kartofle, majeranek, pieprz i trochę jarzynki do smaku.

Wszystko smażymy często mieszając do całkowitego odparowania kartofli – czas zależy od rodzaju kartofli i trwa to około 5 -10 minut.

Jeżeli nie odparujemy dobrze kartofli to farsz może nam wypłynąć podczas gotowania – jak mamy problem z kartoflami i będą mało klejące to można je zagęścić mąką.

Składniki na ciasto oraz sposób przygotowania:

– 400 g mąki pszennej
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli

Do wody wlewamy olej i wsypujemy sól, mieszamy i wlewamy do miski z przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto, które jest za chwilę gotowe do rozwałkowania.

Sposób przygotowania podlaskich zagub:

Ciasto i farsz dzielimy na dwie części. Ciasto trzeba rozwałkować na prostokąty – nakładamy na nie farsz i zwijamy w rolady. kroimy ukośnie na 3 cm plastry. Zaguby wrzucamy delikatnie do gotującej się i lekko osolonej wody z dodatkiem kilku łyżek oleju i gotujemy na małym ogniu około 15 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.

Podajemy od razu na ciepło z okrasą z podsmażonej cebuli i boczku lub odsmażamy po wystygnięciu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.