Sałatka makaronowa z szynką, ogórkami i czerwoną papryką.

Składniki:

– 250 g drobnego makaronu ( w kształcie ryżu, gwiazdek lub kulek )
– 300 g szynki
– 2 ogórki o łącznej wadze około 350 g
– 1 mała czerwona papryka
– mały pęczek koperku
– mała puszka kukurydzy
– 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
– majonez
– sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na 15 minut.

Szynkę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy, a zawartość saszetki na sos mieszamy z 3 łyżkami majonezu.

Z ogórków odciskamy wodę, którą wylewamy.

Do wystudzonego makaronu dodajemy pokrojoną szynkę, ogórki, paprykę, posiekany koperek i kukurydzę oraz wymieszany w majonezie sos.

Całość mieszamy ze sobą i ewentualnie dodajemy jeszcze majonez i przyprawiamy sałatkę solą i pieprzem.

Sałatka smakuje zdecydowanie lepiej, kiedy ją odłożymy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.