Zabielana zupa buraczkowa oraz sztamfkartofle ze smażoną cebulą na smalcu.

Składniki:

– 1,5 kg buraków ćwikłowych
– kawałek kury lub wołowiny
– 3 średnie marchewki
– mały seler, 2 pietruszki
– liście laurowe, ziele angielskie
– domowa jarzynka lub vegeta
– sól, cukier, ocet jabłkowy lub sok z cytryny
– szklanka (250 ml) śmietany 18 % do zup, 2 łyżki mąki pszennej
– pół pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w całości, aż będą w miarę miękkie i po częściowym wystudzeniu obieramy ze skórki.

Marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Do wody ( około 3,5 l ) wkładamy mięso, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie zbieramy szumowinę i dodajemy obrany seler, pietruszkę, startą marchew, 1 łyżkę domowej jarzynki oraz 3 listki laurowe i 5-6 kulek ziela angielskiego.

Gotujemy na małym ogniu kolejne 20-25 minut po czym wyciągamy pietruszkę, seler, mięso i dodajemy buraki, które wcześniej trzemy na tarce o dużych oczkach. Po chwili kiedy zupa się zagotuje dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego lub 3 łyżki soku z cytryny.

Dolewamy trochę wrzątku, żeby uzupełnić ubytek podczas parowania, a następnie gotujemy zupę na małym ogniu około 10-15 minut.

W międzyczasie mięso obieramy z kości i pokrojone możemy dodać z powrotem do zupy lub zachować na pierogi, knedle lub pyzy.

Następnie mieszamy dokładnie śmietanę z mąką i dodajemy do niej 2 chochle zupy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy z powrotem do zupy mieszając ją ciągle, żeby nie zrobiły się kluchy.

Po ponownym zagotowaniu doprawiamy zupę solą, cukrem i ewentualnie octem (sokiem z cytryny) lub jarzynką. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Polecam do zupy sztamfkartofle – przepis poniżej:

Sztamfkartofle ze smażoną cebulą na smalcu.

2 komentarze

  1. Akurat mam ugotowaną buraczkowa ,trochę prościej ,najpierw gotuje mięso z kurczaka typu uda skrzydła ,dodaje marchew w całości i buraki ,liść ,ziele ,pieprz ziołowy .Gdy warzywa i mięso zmiękną wyjmuje ,mięso drobno szatkuje a marchew i pietruszkę ścieram częściowo na grubym i cienkich oczkach ,dorzucam wszystko do zupy ,dodaje sok z 1 dużej cytryny i 1 maly pojemniczek śmietanki 30 oraz sporo koperku .Nie używam mąki .podaje – na środku talerza wykładam ugotowane ,podsmażone ziemniaki szturane z kawałkami podsmazonego surowego wędzonego boczku ,zalewam zupa ,na środek jajko na twardo pokrojone w ćwiartki i posypuję całość koperkiem .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.