Składniki:
– 1,5 kg buraków ćwikłowych
– kawałek kury lub wołowiny
– 3 średnie marchewki
– mały seler, 2 pietruszki
– liście laurowe, ziele angielskie
– domowa jarzynka lub vegeta
– sól, cukier, ocet jabłkowy lub sok z cytryny
– szklanka (250 ml) śmietany 18 % do zup, 2 łyżki mąki pszennej
– pół pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy w całości, aż będą w miarę miękkie i po częściowym wystudzeniu obieramy ze skórki oraz trzemy na tarce z dużymi oczkami.
Marchew obieramy ze skórki i również trzemy na tarce o dużych oczkach.
Do wody ( około 3,5 l ) wkładamy mięso, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie zbieramy szumowinę i dodajemy obrany seler, pietruszkę, startą marchew, 1 łyżkę domowej jarzynki oraz 3 listki laurowe i 5-6 kulek ziela angielskiego.
Gotujemy na małym ogniu kolejne 20-25 minut po czym wyciągamy pietruszkę, seler, mięso i dodajemy starte buraki. Po chwili kiedy zupa się zagotuje dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego lub 3 łyżki soku z cytryny.
Dolewamy trochę wrzątku, żeby uzupełnić ubytek podczas parowania, a następnie gotujemy zupę na małym ogniu około 10-15 minut.
W międzyczasie mięso obieramy z kości i pokrojone możemy dodać z powrotem do zupy lub zachować na pierogi, knedle lub pyzy.
Następnie mieszamy dokładnie śmietanę z mąką i dodajemy do niej 2 chochle zupy. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy z powrotem do zupy mieszając ją ciągle, żeby nie zrobiły się kluchy.
Po ponownym zagotowaniu doprawiamy zupę solą, cukrem i ewentualnie octem (sokiem z cytryny) lub jarzynką. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.
Polecam do zupy sztamfkartofle – przepis poniżej:
Sztamfkartofle ze smażoną cebulą na smalcu.







Akurat mam ugotowaną buraczkowa ,trochę prościej ,najpierw gotuje mięso z kurczaka typu uda skrzydła ,dodaje marchew w całości i buraki ,liść ,ziele ,pieprz ziołowy .Gdy warzywa i mięso zmiękną wyjmuje ,mięso drobno szatkuje a marchew i pietruszkę ścieram częściowo na grubym i cienkich oczkach ,dorzucam wszystko do zupy ,dodaje sok z 1 dużej cytryny i 1 maly pojemniczek śmietanki 30 oraz sporo koperku .Nie używam mąki .podaje – na środku talerza wykładam ugotowane ,podsmażone ziemniaki szturane z kawałkami podsmazonego surowego wędzonego boczku ,zalewam zupa ,na środek jajko na twardo pokrojone w ćwiartki i posypuję całość koperkiem .
Nazwy szturane ziemniaki jeszcze nie słyszałem – dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂