Zrazy wieprzowe ( bitki ) z szynki w sosie pieczeniowym ze śliwkami.

Składniki:

– 1,5 kg szynki wieprzowej
– smalec wieprzowy 
– 3 średnie cebule
– 100 g suszonych śliwek
– mąka pszenna
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Śliwki zalewamy gorącą przegotowaną wodą ( około 0,5 l ) i namaczamy przez 1 godzinę, a następnie drobno je kroimy (wody nie wylewamy).

Mięso kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem , a następnie solimy i przyprawiamy pieprzem. Smażymy partiami w garnku na smalcu do zarumienienia z każdej strony i wyciągamy na talerz lub do miski.

Następnie na bazie pozostałego po smażeniu tłuszczu robimy sos.

Wrzucamy do garnka z tłuszczem dowolnie pokrojoną cebulę, którą solimy i przyprawiamy pieprzem. Smażymy chwilę i dodajemy pokrojone śliwki, a następnie całość smażymy kilka minut często mieszając.

Zalewamy cebulę oraz śliwki gorącą wodą po namaczaniu śliwek oraz dodatkowo około 0,7 l wrzątku, dodajemy wcześniej podsmażone mięso i gotujemy całość na małym ogniu pod częściowym przykryciem około 25- 30 minut – od czasu do czasu przewracamy nasze bitki.

Mięso podczas gotowania musi być przykryte wodą mniej więcej tak jak na zdjęciach, więc jeżeli okaże się, że w waszym garnku bardziej wystaje to dolejmy jeszcze niewielką ilość wody, która w trakcie duszenia i tak częściowo nam wyparuje.

Następnie mięso, żeby nam się nie rozpadło delikatnie wyciągamy, a sos blendujemy i zagęszczamy mąką zmieszaną z zimną wodą ( 3/4 szklanki wody na 2 łyżki mąki ). Przed dodaniem do sosu zaklepki warto ją przetrzeć przez sitko, żeby nie było grudek.

Jak sos nam się ponownie zagotuje to wkładamy z powrotem mięso i dusimy razem kilka minut.

W tym czasie doprawiamy sos pod własny smak solą, pieprzem, a jeżeli stwierdzimy, że jest dla nas mało esencjonalny w smaku to można dodać 1 kostkę pieczeniową.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.