Kluseczki kartoflane.

Przepis na kluseczki identyczny jak na kopytka, a różnica jest tylko w wyglądzie.

Składniki:

– 1 kg kartofli
– 200 g mąki pszennej 
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 
– 1 jajko

  • sól

Sposób przygotowania:

Kartofle gotujemy w osolonej wodzie i po odcedzeniu jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.

Po wystygnięciu do kartofli dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i jajko, a następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie.

Formujemy z ciasta cienki wałek (około 2-3 cm średnicy) i kroimy z niego kawałki, z których kulamy kluseczki wielkości orzecha włoskiego.

Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek, a następnie mieszamy delikatnie, żeby się nie posklejały.

Po wypłynięciu klusek na wierzch i ponownym zagotowaniu wody zmniejszamy płomień palnika –  wyciągamy po około minucie gotowania. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.