Pieczone kartofle Hasselback po szwedzku.

Nazwa pochodzi od restauracji “Hasselbacken” w Sztokholmie, gdzie po raz pierwszy je podano.

Składniki dla 3-4 osób:

– 12 większych kartofli do pieczenia 
– sól, pieprz czarny mielony, słodka papryka czerwona, tymianek, oregano lub inne ulubione przyprawy
– około 100 g sera pecorino romano, parmezanu lub cheddara
– olej rzepakowy, około 70 g masła
– pół pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kartofle obieramy ze skórki (w okresie jak jest wysyp młodych kartofli to obieranie można pominąć), a następnie układamy kartofle po kolei na większej łyżce i ostrym nożem nacinamy co 2-3 mm, ale tak, żeby nie przekroić od spodu.

Wkładamy kartofle do zimnej wody i wypłukujemy skrobię, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku.

Układamy przekrojone kartofle na wyłożoną papierem do pieczenia formę – spód kartofli można delikatnie podciąć, żeby stabilnie leżały.

Smarujemy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem oraz oregano.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 C i pieczemy bez termo obiegu, góra – dół 45 minut. Jeżeli chcemy przypiec kartofle mocniej to dodajemy około 10-15 minut.

Po tym czasie wyciągamy, smarujemy wierzch roztopionym masłem, ponownie solimy i obsypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 15 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika obsypujemy upieczone kartofle szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.