Racuchy opolskie z żółtym serem.

Racuchy opolskie w oryginale są tylko z cebulą.  – w poniższej wersji dodatkowo użyłem żółtego sera.

Składniki:

– 0,5 kg białej mąki pszennej
– 0,5 l zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki
– 2 jajka
– 1/2 szklanki wody gazowanej ( około 125 ml )
– 1 duża cebula
– olej, masło
– sól, pieprz czarny mielony

dodatkowo – 100 g ulubionego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i  smażymy na oleju oraz maśle. Żółty ser kroimy w drobną kostkę.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajka, zsiadłe mleko, gazowaną wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Dodajemy wystudzoną cebulę, pokrojony żółty ser i ponownie mieszamy całość – jeżeli masa będzie zbyt gęsta to dolewamy kilka łyżek gazowanej wody.

Nakładamy masę większą łyżką i smażymy nasze racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor – gotowe racuchy odsączamy na papierowych ręcznikach.

Racuchy opolskie podajemy z posoloną lub kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym (jak na zdjęciach – przepis na sos poniżej) lub sosem grzybowym.

 

Domowy sos czosnkowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.