Surówka z kapusty pekińskiej, marchewek, jabłek, kukurydzy, koperku oraz majonezu.

Składniki:

– 1 większa kapusta pekińska
– 3 średnie marchewki
– 3 średnie jabłka
– mała puszka kukurydzy
– 1 duży lub dwa mniejsze pęczki koperku
– 2-3 łyżki ulubionego majonezu, 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz czarny mielony

– dodatkowa opcja : musztarda

Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, a następnie szatkujemy, solimy i odstawiamy na 25 minut.

Marchewkę i jabłka obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach,a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Kapustę mocno odciskamy i wylewamy wodę, dodajemy startą marchewkę, jabłka, kukurydzę, posiekany koperek i wszystko mieszamy.

Dodajemy majonez i ponownie mieszamy – ilość majonezu możemy zmniejszyć lub zwiększyć.

Na koniec doprawiamy surówkę solą i pieprzem według własnego smaku oraz dodatkowo musztardą jeżeli ktoś lubi takie połączenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.