Bitki ze schabu w cebuli i sosie własnym.

Składniki:

– 1,3 kg schabu bez kości
– 4 większe cebule
– 4 ząbki czosnku
– 100 g smalcu i kilka łyżek oleju rzepakowego
– pieprz czarny mielony, sól, domowa lub kupna jarzynka (vegeta), papryka słodka 

Sposób przygotowania:

Schab kroimy na kotlety, rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy krótko na patelni z obu stron, na rozgrzanym smalcu.

Cebulę kroimy w pół plasterki, solimy, przyprawiamy pieprzem i po kilku minutach smażymy do zeszklenia na tłuszczu, który został po smażeniu mięsa oraz dolewamy do smażenia kilka łyżek oleju – pod koniec dodajemy zmiażdżony i posiekany czosnek.

Wkładamy podsmażoną cebulę razem z pozostałym tłuszczem do większego garnka – podlewamy gorącą przegotowana wodą i dusimy przez około 5 minut, a następnie dodajemy podsmażone mięso i ewentualnie dolewamy jeszcze gorącej wody (tak żeby mięso było minimalne przykryte ), dodajemy łyżeczkę jarzynki, pół łyżeczki papryki słodkiej oraz pieprz i doprowadzamy do zagotowania.

Dusimy wszystko pod częściowym przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu przewracając mięso w garnku – w międzyczasie również próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy pod własny smak.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.