Sos tatarski z jajkami i szczypiorkiem.

Składniki:

– 3 jajka
– 4 ogórki konserwowe
– słoiczek marynowanych pieczarek
– pęczek szczypiorku
– majonez
– pieprz mielony biały lub czarny

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, a następnie po obraniu oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z dużą łyżką majonezu, a białka drobno siekamy.

Ogórki i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek również kroimy jak najdrobniej.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy utarte żółtka oraz dodatkowo majonez.

Ilość majonezu zależy od indywidualnych preferencji i dajemy go tyle, żeby uzyskać konsystencję sosu, który będzie nam najbardziej odpowiadał.

Na koniec przyprawiamy sos białym lub czarnym pieprzem.

Sos podajemy do wędlin, mięs, ryb lub ugotowanych jaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.