Domowe batoniki musli.

Składniki:

– 300 g płatków owsianych ( mogą być inne )
– 130 g mieszanka orzechów ( laskowe, włoskie, migdały )
– 120 g suszonych owoców – 90 g żurawiny i 30 g rodzynek, ale można użyć dowolnych owoców
– 60 g sezamu nieprażonego
– 50 g siemienia lnianego ( użyłem złote i brązowe po 25 g )
– 60 g prażonego słonecznika ( lub słonecznika i pestek dyni )
– 2 duże jajka 
– 5-6 łyżek miodu lejącego np. akacjowy
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Sposób przygotowania:

Orzechy i owoce siekamy nożem, a jajka należy roztrzepać.

Do wszystkich suchych składników dodajemy jajka, olej i miód, a następnie całość mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o grubości około 2 cm.

Pieczemy bez termo obiegu w temp. 180 C około 25 minut.

Kroimy po całkowitym wystygnięciu.

Batoniki są dosyć sycące – dobre do pracy, na podróż lub drugie śniadanie.

Można je przechowywać w lodówce lub mrozić.

Moja blacha ma wymiar 25 x 30 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.