– 300 g płatków owsianych ( mogą być inne ) – 130 g mieszanka orzechów ( laskowe, włoskie, migdały ) – 120 g suszonych owoców – 90 g żurawiny i 30 g rodzynek, ale można użyć dowolnych owoców – 60 g sezamu nieprażonego – 50 g siemienia lnianego ( użyłem złote i brązowe po 25 g ) – 60 g prażonego słonecznika ( lub słonecznika i pestek dyni ) – 2 duże jajka – 5-6 łyżek miodu lejącego np. akacjowy – 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Sposób przygotowania:
Orzechy i owoce siekamy nożem, a jajka należy roztrzepać.
Do wszystkich suchych składników dodajemy jajka, olej i miód, a następnie całość mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując placek o grubości około 2 cm.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C ( góra – dół ) i pieczemy bez termo obiegu około 25 minut, na drugim stopniu od spodu piekarnika.
Kroimy po całkowitym wystygnięciu.
Batoniki są dosyć sycące – dobre do pracy, na podróż lub drugie śniadanie.
Dodaj komentarz