Sałatka brokułowa z szynką, serem, papryką i jajkami.
Składniki:
– 1 brokuł
– 1 papryka czerwona
– 100 g szynki
– 100 g sera żółtego ( np. cheddar )
– 3 jajka ugotowane na twardo
– mała puszka kukurydzy
– 3-4 średnie ząbki czosnku
– 2 kopiate łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu
– sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Różyczki brokułu blanszujemy, czyli wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 i pół minuty od czasu gdy znów zaczną się gotować – wyciągamy i wkładamy do miski z zimną wodą na kilka minut, a następnie odsączamy na sicie.
Żeby zrobić sos to należy posiekać i rozetrzeć czosnek, a następnie posolić go i wymieszać z majonezem oraz jogurtem.
Wystudzone różyczki brokułu kroimy na drobne kawałki, paprykę w krótkie paski, jajka w kostkę, szynkę w paseczki, a ser trzemy na grubych oczkach.
Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do dużej miski lub garnka, a następnie dodajemy odsączoną kukurydzę oraz sos.
Całość mieszamy i doprawiamy pod własny smak solą, pieprzem i ponownie mieszamy.
Sałatkę przed podaniem możemy włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Dodaj komentarz