Kaszanka z cebulką, kartofle z koperkiem oraz surówka z tartych marchewek i jabłek.

Przez większą część życia kaszankę jadłem z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami, albo z surówką z kiszonej kapusty. Cztery lata temu postanowiłem spróbować innego dodatku i padło na marchewkę z jabłkiem. Od tej pory jest to mój ulubiony dodatek do kaszanki – polecam spróbować.

Składniki dla 4 osób:

– 1 kg kaszanki
– 2 średnie cebule
– olej rzepakowy
– pieprz czarny mielony, sól

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną z jelita i pokrojoną na mniejsze kawałki kaszankę. Smażymy całość około 10 minut przyprawiając pod własny smak solą i pieprzem.

 

Przepis na surówkę z marchewek i jabłek:

============================================================

Składniki dla 4 osób:

– 3 średnie marchewki
– 2 jabłka
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 płaska łyżeczka cukru ( można pominąć )

Sposób przygotowania:

Marchewki i jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy cytryną, dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Jeżeli ktoś lubi to może dodać 2 plasterki ananasa z puszki, pokrojonego w kostkę.

Surówka z marchewek i jabłek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.