Żeberka wieprzowe w sosie własnym z kminkiem, czosnkiem oraz cebulą.

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych
– 4-5 ząbków czosnku
– 2 większe cebule
– mąka pszenna
– smalec
– kminek mielony, sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Nacieramy je posiekanym czosnkiem oraz przyprawiamy z każdej strony solą i kminkiem. Następnie obtaczamy je w mące i krótko smażymy na gorącym smalcu z obu stron.

Żeberka wkładamy do garnka, a na patelni z tłuszczem smażymy do miękkości pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę.

Cebulę dodajemy do żeberek, wlewamy 1,5 szklanki gorącej przegotowanej wody, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko do miękkości żeberek.

W trakcie gotowania sami stwierdzimy, czy trzeba jeszcze dolewać wodę.

Pod koniec duszenia żeberek rozprowadzamy trochę mąki w zimnej wodzie ( 1/3 szklanki, 1 kopiata łyżeczka mąki ) i zagęszczamy nasz sos.

Doprowadzamy do zagotowania, próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.