Kapusta kiszona na gęsto z pomidorami i koperkiem.

Składniki:

– 1 kg kiszonej kapusty
– 2 duże cebule
– jeden pęczek koperku
– 2 duże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę lub 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 duża łyżka mąki pszennej
– masło, olej
– 3 łyżki miodu
– 2-3 listki laurowe, ziele angielskie 7 kulek
– pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy, kminek, cukier

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną odciskamy z wody, kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą na taką wysokość, żeby przykrywała kapustę.

Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, jedną pokrojoną w kostkę cebulę oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i 3 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę – smażymy do zarumienienia i dodajemy jedną dużą łyżkę mąki.

Całość smażymy często mieszając, aż mąka się zarumieni, wlewamy wtedy pół szklanki wrzątku i mieszamy.

Po chwili całą zawartość patelni dodajemy do garnka z ugotowaną kapustą, następnie dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pokrojone pomidory oraz 3 łyżki miodu, mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu.

Przyprawiamy kapustę czarnym pieprzem, solą, pieprzem ziołowym oraz kminkiem i cukrem pod własny smak.

Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy i wyłączamy palnik.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.