Rybne kotlety mielone z dodatkiem ryżu.

Składniki:

– 1,2 kg ulubionej ryby – filety bez ości i skóry
– 200 g ryżu ( 1 szklanka 250 ml )
– 2 średnie cebule
– 3 średnie marchewki, mały seler
– 1 pęczek pietruszki
– 2 jajka
– 1 czerstwa bułka, mleko
– olej rzepakowy, masło
– bułka tarta, kasza manna
– pieprz czarny mielony, sól, 3 łyżeczki soku z cytryny

– można też dodatkowo użyć:

– 2 posiekane ząbki czosnku
– małą pietruszkę korzeń

Możemy również zwiększyć ilość ryżu o 50-100 g.

Sposób przygotowania:

Ryż powinniśmy przed ugotowaniem dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie na 1 szklankę ryżu wlać 1 i ¾ szklanki zimnej wody – osobiście dodaję jeszcze dużą szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ( nie mieszamy ) około 12 minut. Sprawdzamy delikatnie rozchylając łyżką, czy na dnie jest jeszcze woda – powinno zostać minimum, wtedy wyłączamy gaz i mieszamy energicznie drewnianą łyżką.

Garnek przykrywamy pokrywką i wkładamy pod koc lub poduchę na 20 minut.

Bułkę namaczamy w mleku.

Odmrożone i osuszone z wody filety rybne oraz warzywa kroimy i mielimy razem z odciśniętą, z mleka bułką oraz ugotowanym wystudzonym lub letnim ryżem.

Dodajemy drobno posiekaną zieloną pietruszkę, jajka, sok z cytryny, pieprz, sól do smaku i całość mieszamy – jeżeli masa jest zbyt luźna to dodajemy trochę kaszy manny.

Robimy kule, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie formujemy kotlety i smażymy na oleju i niewielkiej ilości masła.

Po usmażeniu odsączamy kotlety z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.