Rozgrzewająca zupa jaglana z warzywami i kurczakiem.

Proporcje na około 6 – 6,5 l gotowej zupy.

Składniki:

– 4,5 litra wody 
– domowa jarzynka, vegeta lub kostki rosołowe BioOaza
– 2 większe marchewki, 2 pietruszki, seler,  6 średnich kartofli, ćwiartka białej kapusty
– 200 g kaszy jaglanej  
– pęczek koperku
– płaska łyżeczka pieprzu cayenne
– płaska łyżeczka mielonego imbiru
– sól, pieprz czarny mielony, maggi
– 80-100 g koncentratu pomidorowego

– trzy większe udka z kurczaka

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, a następnie po wystudzeniu obieramy ze skórki i kości.

Kaszę jaglaną należy kilka razy sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się gorzkiego smaku. Można to zrobić przelewając ją na sicie lub zalewając kaszę w garnuszku i wylewając po chwili wrzątek przez sitko.

Warzywa obieramy ze skórki , a następnie marchew oraz pietruszkę trzemy na dużych oczkach, kartofle kroimy w większą kostkę, a kapustę szatkujemy i solimy. Jak ktoś lubi seler to również może go zetrzeć na tarce, a jak nie to przekroić po obraniu na pół. 

Do gotującej wody wrzucamy kaszę, wszystkie warzywa oraz dodajemy 2 łyżeczki soli, 1 dużą łyżkę jarzynki (vegety) lub 3 kostki rosołowe.

Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z kurczaka, pieprz cayenne oraz imbir mielony.

Po kolejnych kilku minutach gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy zupę pieprzem czarnym solą oraz maggi. Na koniec wyciągamy seler i dodajemy posiekany koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.