Udka z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, a następnie po wystudzeniu obieramy ze skórki i kości.
Kaszę jaglaną należy kilka razy sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się gorzkiego smaku. Można to zrobić przelewając ją na sicie lub zalewając kaszę w garnuszku i wylewając po chwili wrzątek przez sitko.
Warzywa obieramy ze skórki , a następnie marchew oraz pietruszkę trzemy na dużych oczkach, kartofle kroimy w większą kostkę, a kapustę szatkujemy i solimy. Jak ktoś lubi seler to również może go zetrzeć na tarce, a jak nie to przekroić po obraniu na pół.
Do gotującej wody wrzucamy kaszę, wszystkie warzywa oraz dodajemy 2 łyżeczki soli, 1 dużą łyżkę jarzynki (vegety) lub 3 kostki rosołowe.
Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z kurczaka, pieprz cayenne oraz imbir mielony.
Po kolejnych kilku minutach gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy zupę pieprzem czarnym solą oraz maggi. Na koniec wyciągamy seler i dodajemy posiekany koperek.
Gotowanie zup lub dań jednogarnkowych w dużych ilościach to dobry pomysł dla tych, którzy nie lubią gotować codziennie.
Taką zupę możemy porcjować i zamrażać w plastikowych pojemnikach.
Jak zrobimy kilka różnych zup to potem mamy w zamrażarce spory wybór i nie musimy jeść przez kilka dni tej samej zupy.
Dodaj komentarz